NASVETI ZA SAVNANJE

V spodnjem tekstu je navedenih nekaj osnovnih nasvetov in priporočil za savnanje.

 

1. Najprej si moramo zagotoviti dovolj časa. Hitenje v savni ne pride v poštev.

2. Najboljši čas za sprostitev v savni je zvečer pred spanjem, lahko pa tudi zjutraj. V primeru, da smo bolni, pa je boljši čas zjutraj, ko imamo največ energije.

3. Potrebno si je odstraniti vso kozmetiko in nakit.

4. Pred odhodom v savno se je potrebno stuširati brez mila in obrisati z brisačo.

5. Če imamo po tuširanju še vedno mrzla stopala, si le ta pogrejmo z mlačno vodo.

6. V savno nikoli ne vstopamo mokri.

7. V savni je priporočljivo ležati na čim višji klopi, sedeti pa le kakšni dve minuti pred odhodom iz savne. Tudi noge imamo na klopi, saj na ta način dosežemo enako temperaturo po celem telesu.

8. V savni ne bodimo oblečeni, niti ogrnjeni, ker to zmanjšuje učinek savnanja. Če imamo savno doma, je to precej lažje, kot na primer v javnih savnah.

9. Vedno potrebujemo najmanj dve brisači (čim večji), da si pogrnemo mesto, kjer bomo ležali. Enako velja tudi za del pod stopali. S tem vzdržujemo higieno v prostoru, da les ne vpije našega potu.

10. Ob prvem obisku savne ni priporočljivo, da interval traja dlje od 10-12 minut. Kasneje pa naj bi intervali-ciklusi trajali od 15-20 minut, lahko tudi več, nikakor pa več kot 30 minut. To so samo priporočila, saj konkretnih napisanih pravil ni, tako da je od posameznika odvisno koliko časa se bo v savni zadržal.

11. Med savnanjem je priporočljivo piti veliko tekočine. Če našemu telesu primanjkuje mineralov, lahko pred odhodom v savno popijemo kozarec mineralne vode, lahko tudi naravni sok. Vsekakor je priporočljiva navadna voda, nikoli alkohol.

12. V savno naj ne bi hodili takoj po jedi in tudi ne, ko smo preveč lačni.

13. Zelo nepriporočljiv je tudi obisk savne v alkoholiziranem stanju ali v stanju po tem, ko smo »mačkasti«.

14. Po vsakem intervalu v savni sledi ohlajanje, ki naj bi trajalo nekje od 10 do 15 minut. Po prihodu iz savne se je potrebno gibati na svežem zraku, da se sprostijo dihalne poti in v kri dobimo dovolj kisika.

15. Po prihodu iz savne sledi hladna prha ali hitra hladna kopel za utrjevanje telesa, lahko pa tudi nanos ledu na telo. Hladni prhi ali kopeli naj vedno sledi nežna topla (a ne vroča!) kopel ali prha. S tem sprožimo blagodejen občutek toplote in speremo maščobo s telesa.

16. Po savnanju se izognimo uporabi mila, temveč samo sperimo znoj s telesa, uporabimo lahko gobico ali krtačo. Glavo si vedno umijmo/sperimo zadnjo.

17. Po kratkem počitku, ki naj traja nekje od 10 do 20 minut (odvisno od posameznika) lahko gremo ponovno v savno in ponovimo postopek savnanja. Še prej popijemo kozarec mineralne vode, soka ali vode.

18. Priporočljivo je, da interval savnanja ponovimo največ tri-krat.

19. Ko končamo s savnanjem priporočamo, da si odpočijemo ter ohladimo do te mere, da se nehamo potiti.

20. Če imamo to možnost, je po končanem savnanju zelo prijetna tudi sproščujoča masažna kopel v whirlpoolu.


Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.