LES ZA SAVNE

Ob nakupu savne je zelo pomembna izbira pravega lesa. Za savno potrebujemo različne vrste tega, kajti les, ki se uporablja za stene savne ima drugačno funkcijo od tistega za ležalnike. Pri obeh oblikah, lesu za stene, kot tudi lesu za ležalnike, imamo na voljo različne vrste. Med samimi vrstami pa je tudi cena ključnega pomena, saj so nekatere precej dražje od drugih. Za lažjo predstavo o vrsti lesa, njegovih lastnostih in ceni, si v nadaljevanju lahko preberete nekaj odstavkov.

Pri izdelavi savn Titro običajno uporabljamo les nordijske smreke ali bora, saj ta drevesa zaradi klime in pogojev rastja, rastejo počasneje. To pa je razlog, da je ta les brez smole, kajti v savnah velja pravilo o uporabi izključno brez smolnatega lesa.

Ležalniki in podpore za hrbet ter glavo so izdelani iz lesa Lipe.

Za doplačilo pa lahko namesto nordijske smreke ali bora, izberete tudi les kanadskega Hemlocka ali Rdeče cedre.

Pri ležalnikih in podporah za hrbet pa les Afriškega Abakija oz. Sambe.

NORDIJSKA SMREKA ali BOR

Les za savne - nordijska smreka

Nordijska smreka ni tradicionalna izbira lesa. Odraža jo čudovita tekstura, kakovost in razpoložljivost. Raste predvsem v severnih krajih, kjer so temperature nižje. Veliko jo najdemo na finskem, kjer je gozdarstvo precej nadzorovano in tako tudi sečnja tega drevesa.

Ima naravni blag vonj lesa in je prijetno svetle barve. Kakovost lesa je prvega razreda in to lahko vidimo že v njegovi strukturi. Uporaba tega lesa je optimalna pri gradnji savne in tudi drugega pohištva. Iz raziskave, ki so jo pred leti opravili v ZDA je razvidno, da je največ Finskih savn izdelanih prav iz Nordijske smreke.

LIPA

Les za savne lipov les

Drevo Lipe je simbol Slovencev, saj so Lipo v naseljih zasajali že naši predniki in se je ta običaj prenašal iz roda v rod. Nekateri celo pravijo, da bi Lipa morala najti prostor na vrtu vsake slovenske hiše.

Lipa zraste do 40 metrov visoko in običajno v meter do dva širine. Ponaša se z enakomerno zaobljeno krošnjo, deblo drevesa pa je temno sive barve z navpičnimi brazdami. Ima dolgo življenjsko dobo, njen les pa je mehak, srednje gost, prožen in cepljiv. Dobro se obdeluje, struži in rezlja.

Poleg nacionalnega simbola pa se s pridom uporablja tudi v mizarstvu in strugarstvu. Pri nas les Lipe zaradi njenih odličnih lastnosti uporabljamo za izdelavo klopi, naslonjal ter opor za hrbet in telo, v savnah.

RDEČA CEDRA

Les za savne - rdeča cedra

Spada med najlažje vrste lesa iglavcev. Raste na območju od Aljaske proti vzhodu po južnem delu Kanade in po severozahodnih državah ZDA na zelo omejenem območju. Izkoriščanje njenega lesa je strogo nadzorovano. Drevo Rdeče cedre je zelo veliko in doseže tudi višino 60 metrov in v nekaterih primerih širino do 6 metrov. Les se dobro obdeluje in je zelo trajen (tudi do 50 let).

Njegove značilnosti so goste letnice, vsebnost eteričnih olj, specifičen vonj in barva medu. Rdeča cedra ima naravni zaščitni mehanizem, saj olja, katera vsebuje, služijo kot obramba pred insekti, molji, bakterijami in vlago. Njena celična struktura omogoča odlično naravno toplotno in zvočno izolacijo, kakršno lahko najdemo zgolj pri nekaterih drevesnih vrstah. Zaradi tega se ta les odlično uporablja tudi pri gradnji savn.

Barvna struktura lesa Rdeče Cedre je lahko zelo različna in nemalokrat se zgodi, da boste našli (npr. savno, če že govorimo o savnah) v več različnih barvnih odtenkih, kar bo sprva izgledalo nenavadno, ampak to je lastnost tega drevesa. Obenem je ta les tudi občutljiv na zunanje vplive, npr. vodo. Če bo les v stiku z vodo, bo povsem mogoče, da bodo na njem ostale “lise”, ko se osuši.

Odločitev za nakup savne iz rdeče cedre je vsekakor odločitev za zdravo okolje vašega wellness prostora.

HEMLOCK

hemlock les za savne

Les Hemlocka se v glavnem proizvaja v Kanadi. Drevo je zelo počasi rastoča vrsta in ima dolgo življenjsko dobo, kar poveča njegovo dragocenost. Doseže višino do 80 metrov ali več, krošnja v širino pa meri od 25 do 30 metrov. Ima zašiljeno obliko in drobne, temno zelene iglice, ki mu dajejo fino teksturo. Zanj je značilna trdna olesenelost, ampak kompaktna struktura. Ima tudi odlične abrazijske karakteristike, zaradi česar je krčenje in raztezanje skoraj nično in zato odporno proti vlagi ter toploti. Njegove jasne rasne letnice so skoraj brez razlike med strženom in ostalim delom debla. Les je umazano bele do rumene barve.

Med postopkom sušenja in staranja postaja les Hemlocka postopoma trdnejši in odpornejši. Les Hemlocka je lep, močan, lahek, učinkovit pri preprečevanju korozije in glede na vzdržljivost se lahko primerja z rdečo cedro.

Enostaven je za oblikovanje, odraža ga elegantna površina in lahko vpija različne barve. Je brez razpok in brez smole ter zato primeren za izdelavo in uporabo v savnah.

Njegov zimzeleni vonj je zelo močan in ostane celo po dolgih letih, ko je les že dobro izsušen.

AFRIŠKI ABACHI oz. SAMBE

Les za savne - Afriški abachi

Je tropsko drevo, ki raste na območju Afrike. Ta les je znan pod več imeni. Pri nas se največ uporablja ime Abaki, njegove sopomenke pa so tudi Obeche, Wawa, Ayous in pa Sambe.

Les Abakija se najbolj specializirano uporablja za opremljanje notranjih delov savne in površin, ki so v neposrednem stiku s človeško kožo. Les je zelo cenjen zaradi nizke vsebnosti smolnatih delcev in kar je najpomembnejše, nizko toplotno izoliranostjo. Ponaša se z lahkoto in dolgo trajnostjo. Je edinstvenega izgleda, kateri bo notranjosti savne ustvaril naravno lepoto in toplino.

 


Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.