Zunanje savne

Zunanja barrel savna Barrel savna
 
 

Značilnosti

 • Pristno savnanje, kot so ga poznali včasih
 • Videz lesene brunarice
 • Savne tudi v obliki lesenega soda
 • Narejene za postavitev na prosto
 • Peč na drva v savni
 • Različni načini izdelave
 • Široka ponudba dodatnih terapij
 • Tipski modeli, kot tudi unikatne oblike savn

Kaj so zunanje savne

Zunanje savne se tako kot ostale največ uporabljajo v severnih krajih, od koder tudi izvirajo. Na Finskem jih velikokrat najdemo v naravi; ob jezerih ali ob morju. Njihova lokacija ni prepuščena naključju, saj se Finci v veliki meri poslužujejo knajpanja in voda ob savni predstavlja pri tem poglavitni element. Po končanem savnanju ali med intervali je odlična rešitev za povečanje odpornosti skok v hladno vodo.

Zunanje savne v obliki soda so vam na voljo tudi v naši spletni trgovini, kjer najdete tudi podrobne opise karakteristike in cene

Nekaj modelov tradicionalnih savn

Lokacija zunanje savne

Zunanjo savno postavite ob bazen, katerega po želji v zimskih mesecih uporabite za terapijo kneipanja. Postavite jo na zelen travnik za hiše, ob vikend ali poletno hišico, ali pa kar na gozdno jaso.

Opis

Notranjost zunanje savne z pečjo na drvaZunanji videz zunanjih savn spominja na lesene hišice, saj je pristna zunanja savna vedno narejena iz lesa in pokrita s streho. Poleg lesenih hišic pa so na voljo tudi savne v obliki sodov, t.i. barrel savne.

V notranjosti zunanje savne se običajno uporablja peč na drva, ki savnanju doda prav poseben čar. Lahko se peč na drva zamenja tudi s pečjo na elektriko.

Po načinu ogrevanja spadajo zunanje savne pod Finske savne, z zamenjavo peči pa so te lahko tudi Bio-zeliščne. Infra grelci se lahko namestijo kot dodatna oprema, ampak vedno v kombinaciji s finsko pečjo.

Ker so zunanje savne, kot je že iz imena razvidno, vedno nameščene na prostem, se vanje običajno vgradi tudi okno, da lahko med sprostitvijo občudujemo naravo okoli nas.

Zunanje savne TITRO

Načinov za izgradnjo oz. postavitev zunanje savne je več. Opisali vam bomo nekaj najpogostejših, za katere nudimo izdelavo tudi mi.

Notranjost zunanje savne Titro1. Klasična notranja savna postavljena na prosto

Prva izmed možnosti je postavitev klasične notranje suhe savne zunaj na prosto.

V tem primeru je potrebno pripraviti betonsko podlago na katero boste savno postavili. Ko je savna nameščena na svoj prostor, je potrebno zunanje stene dodatno izolirati, še posebno pozornost pa nameniti stropu.

V primeru izdelave savne iz panelne sendvič konstrukcije je najboljše, da se to upošteva že med izdelavo in se namesto 4 cm izolacije položi raje 8-10 cm.

Za zunanjo panelno steno je potrebno izbrati primeren les, odporen na vremenske neprilike in ga impregnirati z zaščitnimi sredstvi.

Če je savna narejena iz masivnega lesa, brez dodatne izolacije, je priporočljivo na zunanjo stran položiti izolacijo ter narediti še dodatno zunanjo steno, ki se jo tako kot pri panelni izvedbi dodatno zaščiti s premazi.

Naslednji korak je streha, ki jo naredite po lastni želji, priporočljivo pa je, da ima ta svojo nosilno oporo, npr. pokončne grede, stebri, kovinska konstrukcija, itd.

Pri teh vrstah savn priporočamo tudi nakup peči za vsaj en razred močnejše, kot je to priporočeno za notranjo uporabo. Tako bodo te prej segrele savno ter porabljale manj energije za dogrevanje zraka. Priporočljiva je tudi namestitev nadzorne enote za notranjo uporabo ali nakup peči, ki ima vgrajene gumbe za upravljanje na sami peči.

Notranjost zunanje savne - klop savne 2. Lesena hišica z notranjo savno

Naslednja izmed možnosti je izdelava lesene hišice ali nakup katere izmed tipskih hišic, ki jih najdete na našem tržišču kar precej ter vanjo namestite klasično notranjo savno. V takem primeru je priporočljivo, da se v hišici poleg prostora za savno, pusti še dodaten prostor, kjer se uporabniki savne lahko slečejo in pustijo svoja oblačila in obutev. Če vam prostor to omogoča pa je poleg tega v predprostoru nepogrešljiv tudi tuš, kjer se savnarji pred, med in po savnanju stuširajo.

Tudi v tem primeru priporočamo nekoliko boljšo izolacijo savne ter močnejšo peč.

3. Tradicionalna zunanja savna

Izkusite svežino gozda v tradicionalni zunanji savni in občudujte kolobarje v lesu, ki vam nakazujejo njihovo življenjsko dobo. Vsak detajl savne je lepo načrtovan in les skrbno izbran. Že sam pogled na tovrstne savne vam bo izdal, da vam bo savnanje v njih ponudilo pravo razvajanje in sproščanje v domačem zunanjem okolju.

Izmed tradicionalnih pristnih Finskih savn lahko pri nas izbirate med štirimi modeli proizvedenimi s strani ene naj-prepoznavnejših evropskih blagovnih znamk na področju savn-Harvia.

Zunanje barrel savne v obliki soda4. Zunanje savne v obliki sodov (barrel savne)

Poleg klasičnih oblik zunanjih savn poznamo še barrel savne v obliki sodov.

Te imajo kar nekaj prednosti pred klasičnimi savnami:

 • zanimiv in predvsem drugačen videz, ki vas pritegne že na prvi pogled,
 • barrel savna v obliki soda se hitreje segreje,
 • okrogla oblika enakomerno razporeja toploto v savni,
 • je izjemno učinkovita, saj je v njej manj neuporabnega prostora, debele deske pa so odlični naravni izolatorji,
 • masivna sodasta oblika ustvarja močno strukturno celoto,
 • unanja oblika potrebuje le malo vzdrževanja,
 • barrel savna bo dodala čar vašemu vrtu.

Zunanje barrel savne se izdelujejo iz lesa nordijske smreke ali kanadske rdeče cedre.

RAZSTAVNI MODEL ZUNANJE BARREL SAVNE NA OGLED V NAŠEM SALONU V BILJAH PRI NOVI GORICI!

Zunanje savne v obliki soda so vam na voljo tudi v naši spletni trgovini, kjer najdete tudi podrobne opise karakteristike in cene

Nekaj modelov tradicionalnih savn


ZUNANJA SAVNA KARINA

Zunanja savna Karina

Je navidezno najmanjša v družini tradicionalnih savn, ampak vseeno dovolj velika, da omogoča udobno savnanje štirim osebam hkrati. Klopi so v dveh nivojih, pred savno pa je manjša terasa namenjena zaužitju svežega zraka v času počitka med intervali savnanja.

Skica zunanja savna karinaDimenzije savne:
Dolžina: 200 cm + 100 cm (terasa)
Širina: 200 cm
Višina: 250 cm
Deske: 13,5 x 4,5 cm

Več informacij in cenik v spletni trgovini


ZUNANJA SAVNA KETI

Zunanja savna Keti

Savna Keti je skoraj dvakrat tolikšna, kot njena predhodnica Karina. Prostor za savnanje je pri obeh modelih skoraj enak, ima pa savna Keti poleg zunanjega predprostora-terase, tudi notranji prostor, ki je lahko namenjen garderobi ali poležavanju na ležalniku med intervali savnanja. Savna ima vgrajeno tudi okno, skozi katerega lahko opazujete naravo ali pa domači vrt.

Skica zunanja savna KetiDimenzije savne:
Dolžina: 200 cm + 100 cm (terasa)
Širina: 380 cm
Višina: 276 cm
Deske: 13,5x4,5 cm

Več informacij in cenik v spletni trgovini


ZUNANJA SAVNA SABINA

Zunanja savna Sabina

Sabina je v tej ponudbi največja savna, ampak ima prostor za savnanje celo nekoliko manjši od ostalih dveh. Bistveno večji pa je predprostor savne, na katerega lahko po želji postavite še masažni bazen, sedežno garnituro ali ležalnike za počitek. Pri tem modelu lahko izbirate ali želite imeti prostor za savnanje na levi ali na desni strani.

Skica zunanja savna SabinaDimenzije savne:
Dolžina: 200 cm + 110 cm (terasa)
Širina: 408 cm
Višina: 289 cm
Deske: 13,5x4,5 cm

Več informacij in cenik v spletni trgovini


Karakteristike tradicionalnih zunanjih savn:

 • za izdelavo se uporablja les nordijske smreke,
 • vsi talni tramovi so že impregnirani in zaščiteni,
 • kabina savne in zunanji leseni podi so prav tako impregnirani,
 • enojna zastekljena vrata in okna s priborom (tečaji, ročaji),
 • močne strešne plošče,
 • ogrodje za stene je narejeno iz pocinkanega jekla.

Cena savne vključuje:

 • ves potreben les za postavitev savne,
 • strešno kritino,
 • potreben pripor za namestitev (vijaki, podložke, kljuke, tečaji, kotniki, itd.)
 • peč na drva ali električno peč s pripadajočo opremo,
 • termo/hygro meter, peščeno uro, čebriček in zajemalko,
 • prevoz in navodila za postavitev/namestitev.

Ne glede na izbor modela, je v ceni savne zajeta tudi peč na drva, inox dimnik, zaščita okrog peči ter zaščita za tla. Namesto peči na drva se lahko odločite za električno peč. V tem primeru je ceni všteta tudi nadzorna enota potrebna za delovanje peči.

Za postavitev savne dobite vse v enem paketu. Kar potrebujete je samo orodje in dva izkušena mojstra s področja mizarskih ali podobnih del.

Po dogovoru lahko savno sestavijo tudi naši izkušeni monterji.


ZUNANJA SAVNA KELO

Zunanja savna Kelo

Zunanja savna Kelo je poglavje zase, saj je narejena iz več sto let starih Nordijskih Borovih brun.

Njena največja posebnost je dragocen les Kelo* in les Sub*, ki imata posebne karakteristike.

*Les Kelo raste v hladnih skandinavskih državah na območju polarnega kroga. Njegova rast je zelo dolgotrajna, saj raste tudi do 400 let. Čas za naravno sušenje pa traja nekaj desetletij. Vlaknasta struktura lesa ponuja suh in lahek les v srebrno-sivem odtenku, notranjost lesa pa je rdečkaste barve. Les je znan po temu, da je zelo obstojen in ne potrebuje nobene impregnacije ali zaščite pred vremenskimi ne-prilikami.

Če želite res pravo pristno zunanjo savno je po mnenju številnih strokovnjakov to edina prav izbira, ki bo ohranila svojo obliko in namen še številnim generacijam.

*Les Sub je žagan les narejen iz več sto let potopljene hlodovine. Hlodi, ki so bili izgubljeni v času poplav in so ležali na dnu jezer in rek več desetletij, se danes uporabljajo v lesni industriji. Posebne značilnosti tega lesa lahko prištejemo dejstvu, da je ta les ležal dolgo obdobje pod vodo in je zato težji, se težko zlomi ali poči. Ima rahlo rdečkast odtenek.

Savna Kelo se ponaša z odličnimi lastnostmi lesa iz katerega je narejena. Poleg lesa se vrednost savni dodaja še s tradicionalno pečjo na drva in obrtniško izdelavo savne, kot tudi ročno izdelanimi okni ter vrati skupaj s tečaji narejenimi iz kovanega železa.

Savna je zgrajena iz 18-24 cm debelih brun s klasično streho, pred njo pa je prostor za teraso.

Lubje teh brun je z leti odpadlo, zato imajo brune značilno srebrno-sivo barvo. Na to so vplivali tudi hladni pogoji v Karelijanski divjini od koder les izvira.

Klopi, tla in strop savne so narejeni iz Sub-ovega lesa.

Dobava savne Harvia Kelo vključuje vse potrebno za postavitev savne od temelja do strehe (ves potreben les, streho, pritrdilni material, itd.). Priporočamo, da montažo savne prepustite izkušenim mojstrom ali vsaj najamete nadzornika s strani proizvajalca, ki bo spremljal potek postavitve in pomagal z nasveti.

Skica zunanja savna KeloDimenzije savne:
Širina: 290 cm
Globina: 245 cm + 150 cm (terasa)
Debelina/premer brun: 18 – 24 cm


Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.