POTEK IZDELAVE UMETNE SKALE

Za boljšo predstavo o izdelavi bomo vzeli kar praktičen primer opreme wellness prostora.

V hotelu SKALA bi želeli celoten wellness sprostitveni prostor namenjen počitku po savnanju opremiti z umetnimi stenami, da bi bil končni izgled prostora kot nekakšna skalnata votlina.

Izdelava umetnih skalVse se začne pri ogledu, ko si skupaj s stranko ogledamo prostor, ga natančno izmerimo, preverimo dostopnost, električno napeljavo, itd. Dogovorimo se za približno obliko skal, njihov naklon, barvni odtenek in ostale stvari, ki so pomembne za pridobitev približne slike, kako naj bi prostor izgledal ob dokončanju projekta. Nato na podlagi dogovorjenega izdelamo idejno skico projekta in pripravimo ponudbo opreme z vključenimi montažnimi deli.

V primeru uspešnega dogovora in po potrditvi projekta, gremo v izdelavo.

Gre za enostaven način suhe gradnje, ki potrebuje zelo malo klasičnih zidarskih posegov, kar omogoča tudi enostavno (morebitno) kasnejšo demontažo.

Postopek izdelave umetne skaleDa bi bile stene kolikor je le mogoče pristne in izgled čimbolj naraven, najprej odtisnemo obliko prave skale iz bližnjega kamnoloma na mehko umetno maso. To prenesemo v proizvodnjo, kjer na podlagi odlitkov izdelamo umetno skalo iz poliestrskih vlaken.

Ko so izdelane vse komponente potrebne za opremo prostora, se pri zahtevnejših projektih včasih te zloži skupaj in oblikuje predvideno končno obliko skalne votline, z namenom preveritve ustreznosti načrtovanega projekta. S tem se izognemo morebitnim napakam, do katerih bi lahko prišlo pri postavljanju konstrukcije pri stranki. Če vse ustreza načrtu, komponente ponovno razstavimo, zložimo in zavarujemo ter pošiljko pripravimo na transport. Pri enostavnejših projektih pa običajno dokončno obliko izdelamo in dodelamo na mestu postavitve.

Ko je ves potreben material pripravljen se prične delo na terenu, kjer se najprej izdela leseno konstrukcijo na katero se kasneje pritrdi elemente umetnih skal. Če želite v umetne stene vključiti luči, stikala, zvočnike, vodovodne inštalacije, tuš, itd., je v tej fazi potrebno poskrbeti tudi za te.  Ko so vsi elementi na leseni konstrukciji sestavljeni skupaj, je z umetnimi vlakni potrebno zapolniti in pogladiti vse spoje, ki so nastali med montažo, kot tudi sledi vijakov. S tem se ustvari videz, kot da je celotni prostor izdelan v enem kosu, oz. kot, da je prostor dejansko vklesan v skali.

Umetna skala ob bazenuKot zadnje dejanje je potrebno skale/stene še pobarvati v želeni odtenek barve kamna, ki ga z bogatimi izkušnjami in preverjenimi tehnikami lahko približamo naravni barvi kamnin, ki najbolj sovpadajo z vašim okoljem.

Povezati je potrebno še morebitne luči, stikala, tuš ter ostalo napeljavo in tako bo skalnata votlina pripravljena na sproščanje in uživanje v enkratnem okolju. Po želji jo nato opremite še z ležalniki, stoli, mizico, itd.

Pod določenimi pogoji lahko ozadje stene zalijete z betonom in tako bo votlina ne le na pogled ampak tudi na otip skoraj identična pravi.


Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.