ODGOVORI NA POGOSTA VPRAŠANJA

 

1) Kakšne vrste ogrevanja za savno poznamo?

Večina savn je ogrevanih električno. Lahko so ogrevane z električnimi pečmi in IR karbonskimi grelci, turške savne pa poganja parni agregat. Poznane pa so tudi peči na drva.

2) Katere so suhe in katere parne savne?

Pod suhe savne na leseni osnovi štejemo: finske savne, infra-rdeče savne, bio-zeliščne savne in kombinirane savne. Te savne so v osnovi gradnje kabine praktično enake, razlikujejo se pri obliki in načinu segrevanja.

Pod parne savne na keramični osnovi pa štejemo: turške savne, rimsko savno in ostale izpeljanke, za katere sta značilna višja vlažnost in prostor obložen s keramiko. Poleg imena parne savne se uporabljajo tudi izrazi vlažne in mokre savne.

3. Kakšne so razlike med turško savno, rimsko, hammam, mokro, vlažno in parno savno?

Praktično govorimo tu o isti zvrsti savne, z minimalnimi spremembami osnovnih karakteristik. Imena pa so drugačna zaradi geografskih in kulturnih razlik ter značilnosti.

4) Kaj so to IR grelne karbonske plošče?

IR grelne karbonske plošče se uporabljajo za ogrevanje infra savn in uspešno nadomeščajo predhodne klasične IR keramične grelce. Plošče so na voljo v različnih velikostih in so razporejene znotraj savne tako, da optimalno pregrejejo naše telo.

5) Kakšen električni priklop potrebujem za savno?

Pri pečeh do maksimalne moči 6 kW, je še mogoča uporaba eno faznega toka. Je pa že od 6 kW naprej priporočljiva uporaba tri faznega toka, za peči 8 kW in več pa obvezna. Problem ni v sami moči peči, ampak pri varovalkah, ki v večini primerov ne prenesejo take obremenitve.

6) Kakšno moč peči naj izberem pri finski savni?

Za domačo uporabo so glede na velikost savne priporočljive peči z močjo do 8 kW. Te peči so manjše, cenejše in zato primernejše v domačih savnah, kjer ni prostora nikoli preveč.

Peči nad 9 kW so večje, težje, dražje, potrebujejo večjo količino kamenja in so tako primernejše za večje savne ali javno uporabo. Te peči potrebujejo več časa za doseg delovne temperature, ampak potem tudi lažje dogrevajo zrak v prostoru.

V primeru, da savna stoji na prostem, je potrebna nekoliko večja moč peči.

7) Lahko električna peč ali grelec povzroči električni šok?

Električne naprave so varne za uporabo, če so nameščene v skladu z navodili za uporabo. Zato je potrebno, da električno napeljavo napelje in poveže ustrezno usposobljen elektroinštalater. Vse električne naprave, ki jih vgrajujemo v savne, so testirane in ustrezajo vsem varnostnim standardom.

8) Kakšna naj bi bila temperatura v savni?

Temperatura v savni je odvisna od vrste savne. V finski savni doseže temperatura tudi 110 stopinj C, medtem ko je temperatura v infra savni max. 60 stopinj C. Za temperature v posamezni vrsti savne glejte opise savn.

9) Je bolje oditi v savno gol ali ogrnjen z brisačo?

V savni ne bodimo oblečeni, niti ogrnjeni, ker to zmanjšuje učinek savnanja. Adamova obleka je tukaj najprimernejša. Čar domače savne je tudi ta, da se odmaknemo radovednim pogledom tujcev, ki jih najdemo v javnih savnah in uživamo v intimi.

10) Koliko časa traja predgretje savne?

Trajanje predgretja savne je odvisno od več dejavnikov. Ti so: velikost savne, moč peči ali število IR grelnih plošč, izoliranost kabine, izvedbe vrat in oken, letnega časa, lokacija savne (zunanja ali notranja savna),…

Povprečna srednja dolžina časa pa znaša 20 do 30 minut. Pomembno je, da so vrata savne in zračniki v času predgretja zaprti.

11) Je boljša masivna stena savne ali večslojna izolirana panelna stena?

Masivna stena savne je izdelana iz 4 cm debelih desk izbranega lesa. Vsak les, ki ga uporabljamo za izdelavo savn je prvega razreda, brez grč, smole in dobro osušen ter obdelan. Zato ni nikakršne bojazni, da bi se les povil, napihnil ali razpokal. Les je že sam po sebi odličen naravni izolator, zato ne potrebujemo dodatne izolacije. Tudi arome in vonj, ki ga masiven les oddaja v prostoru, dajejo savni poseben čar. Estetski videz pa je samo še dopolnilo ostalim prednostim. Zaradi vseh teh odličnih lastnosti masive je ta vsekakor boljša izbira pri izdelavi savne.

V primeru, da vam zgoraj opisane prednosti ne pomenijo veliko, pa obstaja tudi cenejša oblika, večslojna izolirana panelna stena. Debelina take stene je 7-7,5 cm. Pri tem je debelina lesene plošče-panela 1,5 cm, sledi 4 cm toplotne izolacije, paropropustna folija oz. parna zapora in še 1,5 cm debelina zunanje panelne plošče. Izbira in vrsta lesa pa so tudi tukaj prepuščene kupcu. Temu pravimo tudi sendvič konstrukcija, ki se na prvi pogled zdi precej podobna masivi in se ogromno uporablja pri izdelavi savn, predvsem zaradi cenovne dostopnosti.

12) Kakšne posledice ima savna za okolico v kateri je nameščena?

Pri suhih savnah se bo okolica savne nekoliko ogrela, ampak minimalno, saj so savne toplotno izolirane. Morebitne vlažnosti pa v prostoru ne bo zaznati.

Pri vlažnih ali parnih savnah je situacija nekoliko drugačna, saj turška savna doseže vlago tudi do 100 %, po končanem savnanju pa je priporočeno pustiti vrata savne odprta, da se vlaga razgubi. V nasprotnem primeru bi prostor savne zaradi vlage začel plesneti. Tako se tudi v okolici prostora turške savne vlažnost nekoliko poviša.

V turških savnah priporočamo namestitev ventilatorja, ki “vleče” svež zrak od zunaj, saj se na ta način vlaga v savni hitreje osuši.

13) Kakšno vlogo ima kamenje na pečeh finske savne?

Kamenje za peči v savnah, ima vlogo posrednika toplote med grelcem in ozračjem. Med savnanjem lahko polivamo pregrete kamne z vodo in tako v zrak sprostimo nekaj pare, kar nam nudi prijetno in sproščujoče vzdušje. Nikoli ne uporabljamo peči brez kamnov, saj to lahko povzroči požar. Uporabljamo le kamenje, ki ga je priporočal proizvajalec peči.

14) Ali lahko polivamo katero koli vodo po kamnih v finski savni?

Ne. Kamne polivamo samo z navadno vodo. Lahko ji dodamo eterična olja in si tako ustvarimo mini aroma terapijo. Ne smemo pa uporabljati klorirane vode, ki se npr. uporablja v bazenih ali whirlpoolih, ker lahko povzroči okvare na grelcu.

15) Zakaj morajo biti klopi v suhi savni narejene iz mehkega lesa?

Ker se les klopi neposredno dotika našega telesa in je zato pomembno, da je prijeten na otip. Trde vrste lesa se hitreje pregrejejo in absorbirajo več toplote, posledično pa hitro postanejo prevroče za ležanje oz. sedenje.

16) Zakaj so v savni višje in nižje ležeče klopi?

Temperatura v savni je višja na zgornjih delih in nižja spodaj. Klopi so nameščene na različnih višinah, da uporabniku nudijo izbiro različnih temperatur savnanja. Med dvema višinama klopi je razlika v temperaturi cca. 10-15 stopinj C.

17) Kako lahko zaščitimo suhe savne pred vlago? Je barvanje savne priporočljivo?

Najboljša zaščita pred vlago, je ustrezno prezračevanje in sušenje po uporabi. Na lesene plošče ali deske ni priporočljivo nanašati barve, tesnilne mase ali drugih konzervansov. Kajti posledično bi lahko zaradi takega dejanja prišlo do razpokanja, pa tudi do krčenja lesa. Zato je najbolje pustiti les v njegovi naravni obliki in barvi.

Po želji pa lahko zunanje strani savne tudi barvamo, lakiramo ali voskamo.

18) Kakšna tla so primerna za savno?

V savni morajo biti tla vodoodporna, tako da jih lahko kadarkoli operemo in očistimo. Priporočljive so ploščice ali druga keramika, vsekakor pralne površine, ki ne absorbirajo vode.

19) Ali je v savni potrebno zagotoviti talni odtok?

V finski savni oz. v vseh suhih savnah na leseni osnovi, talni odtok ni nujen. Medtem ko je pri turški savni oz. vseh vrstah parnih savn, odtok nujen, zaradi vlage, pare, kondenzata, vode, itd.

20) Kakšen je najboljši način za čiščenje savne?

V javnih savnah je obvezno čiščenje vsaj enkrat na dan, pri domačih pa najboljše vsakič po uporabi.

Pri suhih savnah, lesene površine navlažimo z vlažno krpo, pripravimo raztopino čistila, na primer SAUNAREINIGER v razmerju 0,3 - 1 dl na 1 liter vode. Raztopino s krpo nanesemo na vse površine v savni in po petih minutah očistimo z vlažno krpo. Ne uporabljamo velikih količin vode. Tla očistimo s čistilom, na primer Dampfbadreiniger.

Pri parnih savnah uporabimo čistilo, na primer DAMPFBADREINIGER, ki ga glede na stopnjo umazanije razredčimo z vodo v razmerju do 1:3. Čistilo nanesemo na površino in pustimo delovati kratek čas. Nato površino očistimo in speremo z vodo. Savno lahko še dezinficiramo, na primer s sredstvom CHEMOSAN.

Čiščenje savne priporočamo, ko je kabina hladna.

21) Kako pogosto naj uporabljam savno?

Večina ljudi obiskuje savno 2 do 3 krat na teden, običajno zvečer, ko smo utrujeni od delavnika, lahko tudi zjutraj. Je pa od vsakega posameznika posebej odvisno kolikokrat mu bo savnanje prijalo, kajti savnanje je postopek, ki se ga sami naučimo, ga sproti izboljšujemo in vzdržujemo.

22) Koliko časa naj ostanem v savni?

Ob prvem obisku savne ni priporočljivo, da interval traja dlje od 10-12 minut. Kasneje pa naj bi intervali-ciklusi trajali od 15-20 minut, lahko tudi več, nikakor pa več kot 30 minut. Trajanje je odvisno tudi od vrste savne, ki jo uporabljamo, zato vam ob nakupu savne priložimo konkretna navodila in priporočila za uporabo posamezne vrste savne. To so samo priporočila, saj konkretnih napisanih pravil ni, tako da je tudi od posameznika odvisno koliko časa se bo v savni zadržal.

23) Je savna primerna za uporabo tudi za majhne otroke?

Strokovnjaki različno ocenjujejo, pri kateri starosti otroka je savnanje primerno. Nekateri ocenjujejo, da je to že od otrokovega 1 leta naprej, spet drugi ga odsvetujejo pred 2, nekateri pa celo 4 oz. 6 letom starosti. Odločitev je na starših, ti se lahko pred uporabo posvetujejo z zdravnikom ali s strokovnjakom. Vsekakor pa velja pravilo, naj se otroci, vsaj v začetku, poslužujejo savne z nekoliko nižjo temperaturo in manj časa. Vedno naj bodo pod nadzorom odraslih oseb. Priporočljivejša je uporaba infra savne, zaradi nižje temperature.

24) Na koliko časa moramo zamenjati kamenje v finski peči?

Pri domačih savnah kamenje v pečeh finskih savn menjujemo vsake dve leti. Priporočamo pa čiščenje kamnov vsakih 6 mesecev, saj bomo s tem pripomogli k optimalnemu segrevanju in daljši življenjski dobi.

Pri savnah v javni uporabi je zaradi (običajno) večje obremenitve in uporabe, potrebna menjava kamenja vsakih 6 mesecev.

25) Ali lahko materiali v grelcih peči povzročajo neprijetne vonjave?

Ob prvem zagonu in segrevanju grelcev peči, se z njih odstranijo preostala zaščitna sredstva in ostale snovi iz različnih faz proizvodnje. Te snovi lahko povzročijo neprijetne vonjave, v nekaterih primerih tudi dim. Zato je zelo pomembno, dobro prezračevanje v začetni fazi ogrevanja. Savnanje ob prvem zagonu, zaradi morebitnih vonjav, ni priporočljivo.

26) Ali lahko uporabim isto savno za notranjo in zunanjo rabo?

Lahko, vendar le pod določenimi pogoji. Če postavimo savno, ki je mišljena kot notranja savna, zunaj na prosto, mora ta biti zgrajena iz masivnega lesa. Postaviti pa ji moramo še streho in priporočljiva je dodatna izolacija in impregnacija lesa na zunanji strani, najoptimalneje v takem primeru pa je dvojna stena z vmesno izolacijo. Grelna peč ali grelne plošče pa morajo biti nekoliko močnejše, kot pri notranji uporabi.

Ampak priporočljivejša je opcija izgradnje lesene hiške/ute, v katero postavimo savno in namenimo še nekaj prostora predprostoru, kjer se lahko preoblečemo in pustimo osebne stvari pred vstopom v savno. Če je možnost, pa v predprostor postavimo še tuš.

Seveda pa obstaja tudi možnost nakupa savne, ki je že v osnovi zgrajena za zunanjo uporabo.

27) Kolikšen je strošek uporabe savne?

Strošek uporabe suhih savn je odvisen od številnih dejavnikov (moč peči oz. grelnih plošč, velikosti savne, uporabe zunaj-znotraj, letnega časa, el. tarife dnevna-nočna).

Če povzamemo strošek povprečne uporabe savne velikosti 2x2 metra in močjo peči 6kW: za delovanje savne uporabimo 4 ure časa. V tem primeru bo strošek delovanja 8,6kW, kar znese znotraj višje tarife 0.95€, znotraj nižje tarife pa 0,60€. Oziroma če to povzamemo v urah, znese 0,11€/h v višji tarifi in 0,07€/h v nižji tarifi.

Naj nas ne zavede podatek, da je nazivna moč peči 6kW, kajti peč ne deluje 4 ure pod maksimalno obremenitvijo. Ko je zrak enkrat segret, tega le sproti dogreva in ne porabi veliko energije.

28) Ali lahko postavim savno v majhen že sezidan prostor?

Lahko, kajti savne Titro niso tipske, ampak izdelane po naročilu in meri vsakega kupca posebej. Prostor, kjer naj bi savna stala, najprej izmerimo, da lahko izdelamo savno po takih merah in dimenzijah lesa, ki jih bo mogoče postaviti v prostor. Ko bo ta izdelana, vam celotno savno sestavimo v vašem prostoru. Mogoče bo trajalo nekoliko dlje, ampak omejenost prostora ni ovira, zaradi katere si ne bi mogli postaviti domače savne.

29) Ali obstaja možnost zasteklitve celotne stene savne, zaradi strahu pred zaprtimi prostori?

Ker so naše savne unikaten izdelek, ki je izdelan po naročilu vsake stranke, obstaja tudi možnost zasteklitve celotne stene ali le dela stene savne. V naši ponudbi pa najdete tudi steklena vrata in okna za savne, skozi katere pride bistveno več svetlobe v prostor.

30) Zakaj je v savni primerna kromoterapija in kaj to sploh je?

Kromoterapija je terapija z uporabo barv. Lahko ji rečemo tudi barvna terapija. Ljudje se že od nekdaj zavedajo vpliva barv na človeka. Barve nam spremenijo razpoloženje in v nekaterih primerih celo lajšajo bolezenske znake. Zato je uporaba le-teh v savni še kako primerna in priporočljiva.

31) Je v savni primerna uporaba glasbe?

Uporaba glasbe v savni, ali drugače rečeno, zvočna terapija, je zelo primerna tudi v savnah. Pozitivni učinki zvoka so kot naravna terapija za naše telo.

32) Ali je med menstruacijo primerna uporaba savne?

Podobno kot pri ostalih rizičnih osebah (nosečnice, bolniki, otroci,…) je tudi za ženske ali dekleta med menstruacijo, glede uporabe savne, priporočljiv posvet z zdravnikom. Če se ženska med menstrualnim ciklom savne poslužuje, je priporočljiva uporaba ženskih higienskih pripomočkov.

33) Kakšna je razlika med domačo in javno savno oz. savno v javni uporabi?

Savne za javno ali zasebno uporabo.


Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.