Vzdrževanje savne

VZDRŽEVANJE ČISTOČE V SAVNAH

Zaradi boljše higiene in dobrega počutja v savni je zelo pomembno redno vzdrževanje čistoče. Pri tem je pomembna tudi osebna higiena.

Čistila za savne lanko naročite v naši spletni trgovini!V ponudbi imamo čistilo za suho savno in čistilo za parno savno v različnih embalažah, od 1 liter do 10 litrov.

Vzdrževanje suhe savne (finske save, infra savne, ...)

Pred savnanjem se stuširamo, tako da vstopimo čisti, pod telo si pogrnemo rjuho ali brisačo, tudi pod stopala si pogrnemo manjšo brisačo. Tako se naš pot ne vpije v les, mi pa si prihranimo delo in ohranimo čistočo.

Pri javnih savnah je obvezno čiščenje vsaj enkrat dnevno, pri domačih pa najboljše vsakič po uporabi. Lesene površine navlažimo z vlažno krpo, pripravimo raztopino čistila, na primer ČISTILO ZA FINSKE SAVNE (originalno ime SAUNAREINIGER) v razmerju 0,3 - 1 dl na 1 lit vode. Raztopino s krpo nanesemo na vse površine v savni in po petih minutah očistimo z vlažno krpo. Ne uporabljamo velikih količin vode. Tla očistimo z enakim čistilom kot parne savne, to je ČISTILO ZA PARNE SAVNE (originalno ime DAMPFBADREINIGER).

Poleg rednega čiščenja, pa je savno potrebno tudi dezinficirati. Pri suhih savnah moramo dati poudarek na tiste dele, kjer temperatura ne presega 60 stopinj C. Npr. če je v savni tik pod stropom manj kot 90 stopinj C, je priporočljivo, da se dezinficirajo vse sedalne in ležalne površine. Pripravimo raztopino dezinfekcijskega sredstva, na primer CHEMOSAN Spray v razmerju 0,5 dl na 1 lit vode. (5% raztopina). Raztopino nanesemo na površine v savni. Ta koncentracija uspešno dezinficira v roku 5 minut in deluje proti različnim vrstam glivic in bakterij. Priporočamo izvajanje postopka dezinfekcije po vsaki uporabi.

Čistila za čiščenje suhih savn morajo imeti nevtralen oz. neagresiven vonj, da se kasneje ne »tepejo« z eteričnimi olji, ki se dodajajo v savni.

Če imamo v savni nameščeno kombinirano bio-zeliščno peč, zaradi česar smo ob savnanju v savno dodali nekoliko več vlage, je priporočljivo po končanem savnanju pustiti vrata savne odprta, da se ta dobro prezrači in se vlaga izloči iz prostora.

Čiščenje savne priporočamo, ko je kabina hladna.

Za katalog in cenik čistilnih in dezinfekcijskih sredstev kliknite tukaj.

Vzdrževanje parne savne (turške savne)

Pred savnanjem se stuširamo, tako da vstopimo čisti. Preden se usedemo ali uležemo na klop, to poškropimo in speremo z vodo.

Pri javnih savnah je obvezno čiščenje vsaj enkrat dnevno, pri domačih pa najboljše vsakič po uporabi. Savno navlažimo s curkom vode. Pripravimo raztopino čistila, na primer ČISTILO ZA PARNE SAVNE (originalno ime DAMPFBADREINIGER) v razmerju 0,3-1 dl na 1 lit vode. Raztopino nanesemo na vse površine v savni. Počakamo 10 minut in očistimo s krpo ali nežno krtačo. Ponovno speremo z veliko količino vode.

Na dezinfekcijo parne savne moramo biti še posebej pozorni, saj ta savna ponuja bakterijam optimalne pogoje za razvoj. Zato je pri javnih uporabah priporočljiva tudi do 2 krat dnevno, pri domači pa po vsaki uporabi. Pripravimo raztopino dezinfekcijskega sredstva, na primer CHEMOSAN Spray v razmerju 0,5 dl na 1 lit vode. (5% raztopina). Raztopino nanesemo na vse površine v savni. Ta koncentracija uspešno dezinficira v roku 5 minut in deluje proti različnim vrstam glivic in bakterij, kot so: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, pseuudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis in Candida albicans.

V primeru pojava vodnega kamna na površinah v savni pa vam priporočamo uporabo čistila, na primer MULTISAN, ki ima prijeten vonj in je narejeno posebej za odstranjevanje vodnega kamna pri pogostem čiščenju parnih savn. Žal se to čistilo dobi samo v embalaži po 10 l (ugodno za velike porabnike pri javnih savnah), zato lahko pri domači savni uporabite podobno čistilo KERACLIN F, ki ima enake lastnosti, le da ni odišavljeno. Z obemi čistili se lahko čistijo tudi pipe in ostala armatura. Obenem imata obe čistili tudi dezinfekcijski učinek, ampak to ni 100% dezinfekcija.

Ko parna savna ni v uporabi, priporočamo, da so vrata savne vedno odprta za zračenje, kajti v njej je ogromno vlage, zaradi česar bi ob zaprtih vratih v savni začelo plesneti.

Čiščenje savne priporočamo, ko je kabina hladna.

Katalog in cenik čistilnih in dezinfekcijskih sredstev v spletni trgovini.


Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.