Kneippanje

 
 

TERAPIJE KNEIPPANJA

Kneippanje je dobilo ime po enem največjih zdraviteljev vseh časov, Sebastijanu Kneippu. Bil je eden prvih, ki je začel z odkrivanjem naravnih metod zdravljenja s pomočjo vode in je na to temo napisal tudi več knjig. Poznamo več različnih Kneippovih teorij, ampak tu se bomo osredotočili zgolj na njegovo najpomembnejšo, ki se v praksi največ uporablja. Velikokrat je del ponudbe wellness centrov, če vam prostor omogoča, pa tudi del domačega wellnessa. Njegova najbolj znana metoda je izmenjavanje tople in mrzle vode. Kneipp je ugotovil, da ta postopek pospešuje telesno cirkulacijo, odpravlja utrujenost, poživlja in utrjuje telo ter duha. Obenem pa deluje tudi na vzpodbuditev vegetativnega živčnega sistema in sproščenosti mišic tako, da telo ponovno najde svoje ravnotežje.

KNEIPPANJE, KNEIPPOVA POT IN KNEIPPOV SPREHAJALNI BAZEN

Izmenične kopeli za noge, kateri rečemo tudi Kneippanje se običajno izvajajo v nizkih bazenčkih, lahko pa tej obliki rečemo tudi Kneippova pot. Poznana je tudi manjša različica, kjer imamo na manjšem prostoru, običajno v krogu razporejene bazenčke z vodo (kot na sliki desno), kjer nogam izmenično namenjamo toplo in mrzlo vodo.

Za Kneippovo pot sta potrebna dva manjša bazena, v katerih naj bi voda segala nekje do meč, maksimalno do kolen. V prvem bazenu je topla voda, segreta nekje na 36-38 stopinj C, v drugem bazenu pa ima voda zgolj 15 stopinj C. Terapijo izvedemo tako, da najprej začnemo s toplo vodo, v kateri se zadržimo oz. hodimo v njej 5-10 minut, zaključimo pa z mrzlo, kjer ostanemo 10-30 sekund. Postopek ponovimo 2 do 3 krat (odvisno od posameznika) in ga vedno zaključimo v mrzlem bazenčku. Izjema so le bolniki s krčnimi žilami, pri katerih traja kopel tri minute v topli in eno minuto v mrzli vodi, kopel pa končamo s toplo vodo. Ko končamo s terapijo, se ne obrišemo, ampak samo z dlanjo otremo vodo z nog.

Po zaključeni terapiji je priporočljivo telo ogreti in se umiriti, kar lahko storimo tudi z gibanjem in hojo. Lahko pa tudi nekaj časa počivamo v ležečem položaju v postelji ali počivalniku. Uporaba Kneippove poti je idealna po prihodu iz savne.

Kneippova pot je poleg uporabe savne ena najboljših metod za izboljšanje psihofizične odpornosti.

Če želite vašemu wellness centru, svojim strankam ali vam samim dodati vrednost wellness prostora, je odločitev za Kneippovo pot nepogrešljiv dodatek, ki ga bodo znali ceniti vsi pravi savnarji.

Še ena izmed precej poznanih in uveljavljenih Kneippovih terapij je Sprehajalni bazen. To je majhen bazenček z nizko gladino vode. Ponavadi je ožji in nekoliko daljši, saj je namenjen hoji v vodi. Njegova glavna značilnost je dno bazena, kjer so položeni naravni kamni. Ti s pomočjo refleksoterapije, ki se izvaja med hojo po njih, blagodejno vplivajo na celotno telo.

V podjetju Titro za vaš prostor izdelamo Kneippovo pot ali sprehajalni bazen po vaših željah, merah in okusih

Za več informacij nam pišite na savne@titro.si ali nas pokličite na 05/330-96-10


Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.