Aroma terapija

 
 

Aroma terapija z eteričnimi olji

Aromaterapija je oblika alternativne medicine, pri kateri se uporabljajo eterična olja, ki jih lahko inhaliramo, nanašamo na kožo ali uporabljamo v prostoru. Delujejo tako, da nam izboljšujejo zdravje in duševno stanje, skratka odpravljajo težave iz človeškega vsakdana.

V eteričnem olju je duša rastline- njen vonj in njena moč. Pridobiva se jih iz cvetov, smol, delov rastline in plodov s pomočjo parne destilacije, stiskanjem in ekstrakcijo. Vsako olje ima svoje lastnosti- pomirja, spodbuja, uravnava hormone. To so koristili že v antičnem obdobju, omenjena je v Bibliji, vse stare civilizacije so uporabljale aromatične pripravke za bolj kakovostno življenje- bodisi odišavljenje prostorov ali pa uporabo v zdravilstvu. Eterična olja so bila temelj obrambe pred kužnimi boleznimi.

Eterična olja in drugi aromatični pripravki lahko na človeka učinkujejo na dva načina- skozi vohalni sistem ali pa skozi kožo. V obeh primerih nam pomagajo v boju proti virusom in bakterijam, glivicam in drugim nevšečnostim. Pomagajo tudi naši psihi, saj odpravljajo depresije, poživljajo, umirjajo, nas popeljejo v miren spanec ali samo sprostijo.

Vrste arom in dišav za savno

Kot smo že omenili, obstaja ogromno različnih olj, saj vsaka rastlina hrani svojo esenco. Pri uporabi pa je priporočljivo biti zmeren, saj lahko s prevelikimi odmerki dišav dosežemo prav nasprotni učinek. Vrsto arome izberemo glede na okus, trenutno razpoloženje ali letni čas, ki mu pristajajo določene arome, na primer za jesen divje jagode, jesenski travnik, za pomlad sveži vonj jabolka, limone, poleti osvežilna ledena meta, ledeno sadje, pozimi pa topli božični vonji, cimet, ledena roža. Med tradicionalne pa sodijo zimzeleni vonj jelke, alpskih zelišč, evkaliptusa, bora, breze…

Izbor eteričnih olj in vonjev je prepuščen posamezniku, saj obstaja preko 100 različnih vrst aroma dišav.

Eteričnia olja in dišave za savno najdete tudi v naši spletni trgovini!

SUHE SAVNE

Če bi v svoji finski savni želeli imeti pravo aromaterapijo, vam priporočamo izbor Bio-zeliščne peči ali kombinirane savne. Pri teh dveh različicah pride do izraza uporaba eteričnih olj, arom in dišav, ki vas bodo zagotovo napolnili z vedno svežimi vonji.

Več o tem si lahko preberete v rubriki Bio-zeliščne savne in Kombinirane savne.

Poleg zgornjih dveh načinov ustvarjanja aromaterapije v savni pa poznamo še nekatere druge.

  • Dozirna naprava za aromaterapijo.
    V klasični finski savni si lahko zamislimo tudi aromaterapijo s pomočjo dozirne naprave, ki avtomatsko dodaja arome v prostor. Naprava ima opcijo doziranja do štirih različnih dišav in je še posebej primerna za savne v javni uporabi.
  • Vlažilnik in izparilnik za vodo ter dišave v finski savni.
    Če imamo v domači savni navadno finsko peč, vseeno pa bi si kdaj zaželeli aromaterapije ali pa le nekoliko več vlage v savni, imamo možnost namestitve keramične posode za vodo in eterična olja. V tej posodi, ki jo namestimo nad finsko peč, je voda, v katero po želji dodajamo dišave. Te preko razgretih kamnov na peči hlapijo in izparevajo v prostor ter tako povečujejo vlago in celo odišavijo prostor.
  • Polivanje vode po kamnih na peči.
    Pri klasični finski peči imamo enostavno možnost polivanja aromatizirane vode po pregretih kamnih na peči savne. Ta zaradi visoke temperature kamnov izpari v ozračje savne in ustvarja aromaterapijo. Slabost tega je le, da to traja samo nekaj minut, nakar moramo ponoviti vajo.

INFRA SAVNE

V infra savnah zaradi načina ogrevanja nimamo možnosti namestitve parnega uparjalnika, niti vlažilnika, ker nimamo peči, ampak IR grelne plošče. Lahko pa si vseeno ustvarimo aromaterapijo s klasičnimi načini kot na primer s posodico za eterična olja. V to nalijemo manjšo količino vode, tej dodamo arome, pod posodico pa prižgemo svečko, ki povzroči izparevanje vonjav v prostor.

Druga možnost pa je namestitev »enote za aromaterapijo« v infrardečih savnah. Ta enota je samostojna, nameščena na zunanji strani savne ali prostoru ob savni. Lahko je vgrajena tudi v omarici in tako skrita očem. Naprava oddaja v savno različne arome v različnih časovnih intervalih, ki si jih preko kontrolne enote nastavimo sami. Idealna je za uporabo v javnih savnah.

PARNE SAVNE

V parnih savnah pa si lahko zamislimo aroma terapijo z dozirnimi napravami, ki so podobne zgoraj opisani.

Pri nekaterih (redkih) vrstah peči za turške savne pa si lahko ustvarimo popolnoma naravno aromaterapijo z uporabo naravnih sestavin (npr. seneni drobir, listi zeliščnih rastlin, ipd.). Te damo v platneno vrečko, ki jo položimo na izparilnik agregata in si s tem ustvarimo najbolj naravno aromaterapijo.


Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.