Samoizgradnja parne savne

VLAŽNE SAVNE NA KERAMIČNI OSNOVI oz. OSNOVI ZGRAJENI IZ UMETNIH MAS - parne savne, turške savne

Kako izdelati parno savno?

Vlažna, parna ali turška savna (v nadaljevanju bomo uporabljali ime parna) je največkrat klasično zgrajena, vse več pa se za izgradnjo uporabljajo tudi umetne mase, ki so precej bolj praktične za vzdrževanje čistoče in higiene. Pri izbiri načina gradnje igra velikokrat pomembno vlogo tudi hitrost izgradnje.

Za izgradnjo novejših različic parnih savn, kot so Kaldarij, Rimska savna, Romunska savna, je osnova kabine savne praktično enaka parni savni, za katero bomo v nadaljevanju opisali postopek izgradnje.

Savno lahko zgradite v prostoru, kjer so zagotovljeni vsi pogoji (talni odtok, vodovodni in električni priključek, talno ogrevanje in ustrezno prezračevanje).

Pri izdelavi prostora za parno savno, (ne glede na način gradnje) vedno pazite na sledeče:

  • čim boljša toplotna izolacija,
  • nepropustnost vode,
  • prostor mora imeti talni odtok in vodovodno pipo (priporočljivo s tušem),
  • vrata naj bodo narejena iz vodoodpornih materialov,
  • osvetlitev naj bo primerna za vlažne prostore,
  • agregat za proizvodnjo pare naj se nahaja izven prostora savne in naj bo lahko dostopen zaradi vzdrževanja,
  • strop savne naj bo obokan, lahko tudi poševen (zaradi polzenja kondenznih kapljic),
  • tla in klopi vključno z nasloni za hrbet naj bodo ogrevani (talno gretje),
  • obvezno je potrebna namestitev prezračevanja (dotok zraka je lahko pod vrati, odvod pa skozi zračnik na stropu),
  • velikost parne savne naj bo predvidena za najpogostejše število uporabnikov, prevelika savna bo energijsko potratna.

Izgradnja kabine savne je mogoča na več načinov.

Pet najpogosteje uporabljenih načinov za izgradnjo parne savne

1.) Klasična izgradnja parne savne

Za domačo uporabo običajno izberemo manjši prostor, kjer bomo savno zgradili. Upoštevati moramo vse zgoraj napisane napotke, ki veljajo pri gradnji na katerikoli način.

Parno savno na klasičen način lahko zgradimo iz opečnatih ali betonskih zidakov, siporexa ali drugih opek. Celoten prostor je potrebno dobro toplotno in vodo neprepustno izolirati Stene obložimo z vsaj 5cm izolacijo (npr. Stirodur ali Wedi) in to premažemo z lepilom, na katerega namestimo mrežico. Ta je tudi podlaga za nadaljnje oblaganje mozaika ali ploščic. Za izdelavo klopi je ena izmed možnosti uporaba Siporex-a ali nakup vnaprej izdelane klopi za savno (z ogrevanjem ali brez).. Tla, stene, klopi in strop obložimo s ploščicami, steklenim mozaikom, kamnitimi ploščami ipd. Pazimo, da je talni odtok na pravem mestu in prav tako vodovodni priključek za pipo. Vrata so običajno izdelana iz kaljenega stekla v aluminijastem ali inox okvirju. Lahko pa so čisto običajna aluminijasta vrata s termopan steklom, saj v parni savni vročina ni tako visoka kot v finskih savnah, posledično pa steklo ni toliko občutljivo na temperaturne spremembe.

Pri oblikovanju prostora in detajlov ima vaša domišljija prosto pot.

2.) Izdelava parne savne iz prefabriciranih elementov

Parno savno lahko izdelate tudi iz že pripravljenih elementov narejenih namenoma za te vrste savn. Ti elementi so lahko iz poliestra, posebnih stirodurnih ojačanih plošč (wedi plošče) ali iz betonskih elementov s stiropornim izolacijskim jedrom in vgrajenim stenskim ogrevanjem. Gradnja je zelo hitra in kakovostna, a temu pogojena je tudi cena, zato se za te vrste savn po večini odločajo tam, kjer bodo savne služile javni uporabi.

Veliko izdelovalcev in izvajalcev parno savno izdela ravno z enim od teh načinov, saj je klasična gradnja za hitro izvedbo običajno predolga. Poleg tega montažna gradnja omogoča kasnejšo morebitno demontažo, brez prevelikih rušitvenih del.

3.) Izdelava parne savne s poliestrskimi prefabriciranimi elementi

Naslednja opcija, ki jo opisujemo, je izdelava želenih poliesterskih elementov po vašem naročilu. Elemente za izdelavo savne naročite v eni izmed ponujenih velikosti in oblik (na voljo je več različnih). Elemente za postavitev savne dobite v paketu, ki vključuje celotno kabino, vrata in material za pritrditev. Te namestite v prostor, namenjen savni, vsekakor pa mora biti na tleh vgrajeno talno gretje, kot tudi talni odtok. Elemente z vijaki enostavno sestavite v obliko savne, namestite vrata, na koncu še strop in namestitev je končana. V notranjosti savne ni potrebno polagati mozaika ali ploščic, saj je kabina že dokončana. Enako velja za klopi, ki so tudi sestavni del elementov.

Napeljete le še potrebno napeljavo za osvetlitev savne, ki mora biti odporna na vlago in priklopite vodovodno pipo v notranjosti savne. Celotno konstrukcijo dobro zatesnite s silikonom in obložite s toplotno izolacijo.

Nato zunanjost savne poljubno dokončate in zaključite z materiali po želji. Uporabite lahko montažno steno iz mavčnih plošč, lesene deske, zidano steno iz lahkih zidakov, itd. Ne pozabite na prostor za namestitev agregata za proizvodnjo pare in krmilno enoto, ki morajo biti nameščene na zunanji strani savne. Te vrste savn so tudi zelo enostavne za vzdrževanje in čiščenje.

4.) Izdelava konstrukcije savne iz Wedi plošč

Največje prednosti te izdelave so odlično izolirane stene konstrukcije ter izdelava savne v dimenzijah in oblikah po vaši želji. Glede na vaše zamisli se izdela oblika savne, vključno z vrati v inox okvirju. Savno skupaj z načrtom za sestavo, dobite v paketu z vsemi potrebnimi elementi. Sestavite jo na lokaciji, ki vključuje talno ogrevanje in odtok. Elemente so enostavni in lahki za sestavljanje, saj jih spenjate skupaj »na pero« in lepite z tesnilnim kitom. Dodatna toplotna izolacija ni potrebna. V prostor savne je potrebno namestiti še ogrevane klopi (vodno ali električno ogrevanje), ki so tudi sestavni del kompleta. Ko je konstrukcija savne končana, napeljete še potrebno instalacijo za osvetlitev, lahko tudi zvočnike in druge efekte ter zaključite zunanji izgled savne na podoben način, kot pri prejšnji (3.)možnosti.

Notranjost savne prevlečete z vodo neprepustno plastjo (lahko Wedi program), ki je obenem podlaga za polaganje mozaika, ploščic, brušenih kamnov ali kar ste si pač zamislili.

5.) Izdelava konstrukcije savne iz posebnih "KWS" betonskih plošč z vmesno toplotno izolacijo in ogrevanjem

Nekoliko dražji, vendar brezkompromisen je način izdelave savne iz posebnih prefabriciranih toplotno izoliranih in ogrevanih betonskih sten. Prednosti te izdelave so odlično toplotno izolirana in ogrevana stena konstrukcije ter izdelava savne v dimenzijah (skoraj) po vaših željah. Glede na vaše zamisli se izdela oblika savne, vključno z vrati v inox okvirju. Savno skupaj z načrtom za sestavo, dobite v paketu z vsemi potrebnimi elementi. Sestavite jo na lokaciji, ki vključuje talno ogrevanje in odtok. Elemente med seboj sestavljate in spenjate s posebnim sistemom, podobnim tistim pri pohištvenih omarah in lepite s tesnilnim kitom. Tudi ta način je hiter in enostaven. Dodatna toplotna izolacija sten ni potrebna. Strop savne je oblikovan iz poliestrskih plošč, ki jih le privijete skupaj. Preko teh plošč lahko položite dodatno toplotno izolacijo. V prostor savne namestite že oblikovane klopi z ogrevanjem (vodno ali električno ogrevanje). Ko je konstrukcija savne končana, napeljete še potrebno instalacijo za osvetlitev, lahko tudi zvočnike in druge efekte ter zaključite zunanji izgled savne na podoben način, kot pri 3.)možnosti.

Notranjost savne prevlečete z vodo neprepustno plastjo (lahko Wedi program), ki je obenem podlaga za polaganje mozaika, ploščic, brušenih kamnov ali kar ste si pač zamislili.

Parni agregat

Osnovni in ključni element vsake parne savne je parni agregat, ki je vedno nameščen izven savne. Zato morate že pred gradnjo parne savne določiti prostor zanj. Večina parnih agregatov paro vpihuje v prostor savne z določenim pritiskom (nadtlak), na voljo pa so tudi agregati, ki paro v prostor "valijo" skozi debelo cev.

Izbira parnega agregata je prepuščena vam, pazite le da bo primeren za vašo velikost savne. Večina parnih agregatov za delovanje poleg elektrike potrebuje še vodovodni priključek, zato bodite na to pozorni. Na mestu kjer bo lociran agregat, naj bo tudi talni odtok (priporočeno, ni pa nujno).

Več informacij agregat za parno savno.

PRIPOROČILO:

Priporočamo, da vso električno opremo v savni napelje in priklopi izkušen električar.


Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.